Cività di Bagnoregio – “De stervende stad”

In deze blog nemen we jullie mee naar de stervende stad, ofwel Cività di Barnoregio. Deze bijnaam dankt het stadje aan de steeds verder afbrokkelende gemeentegrond. Het  staat dan ook op de World Monuments Fund Watch List. Onze vrienden van Ciao Tutti schreven hierover een mooie blog.

Bron: Ciaotutti

Onderweg kun je je vergapen aan prachtige vergezichten. Vlak voor Cività di Bagnoregio komt het silhouet van de klokkentoren van de San Donato in beeld. Het dorp is enkel te bereiken met een voetgangersbrug.

Bron CiaoTutti

Het dorp is ongeveer 2500 jaar geleden opgericht door de Etrusken. De plek was strategisch vanwege de ligging op een rotsige heuvel van vulkaansteen. Het dorp Bagnoregio maakte ooit deel uit van hetzelfde dorp maar door aardbevingen is Civitia steeds geïsoleerder komen te liggen.

Lange tijd leek het erop dat het een spookdorp zou worden. Er wonen nog steeds niet veel mensen in het autovrije dorp. In de wintermaanden wonen er net iets meer dan 10 mensen. Maar in de zomermaanden leeft het toerisme op in het dorp. In 2006 kwam het dorp op de lijst van meest bedreigde wereldmonumenten door het gevaar van erosie. Er zijn plannen om het plateau waar het dorp op rust te verstevigen.

Bron Ciao Tutti

Bezienswaardigheden Cività di Bagnoregio

Naast de voetgangersbrug is ook zeker de toegangspoort van de stad een bezoek waar. Aan weerszijden van de poort vindt u een bas reliëf van een leeuw met een mensenhoofd in hun klauwen. Een verwijzing naar de overwinning die de inwoners in 1457 haalden bij hun opstand tegen een adellijke familie. Via de poort kom je op het hoofdplein met de romaanse kerk San Donato.

Op het Palazzo Alemanni is een grote stenen bank over de hele lengte. Hier kunt u het mooie marktpleintje in alle rust aanschouwen. Er is hier ook een museum gevestigd.

Ondanks het toerisme heeft de stad zijn authentieke karakter kunnen bewaren. Er heerst een bijzonder sfeer. Naast eerder genoemde bezienswaardigheden kunt u ook een olijfmolen, een bisschoppelijk paleis en het geboortehuis van San Bonaventura, de patroonheilige van Bagnoregio bezoeken.

Vakantiehuizen en appartementen in Zuid Toscane

Privé villa code Lago-Tosrigo (Toscane Zuid, 6755)
Villa (5 slaapkamers) met privé zwembad voor 8 personen

onder andere een terras en een heerlijk zwembad. De locatie is zeer geschikt voor mensen die even tot rust willen komen. Voor de kinderen is er een speeltuintje. Er is een grote woonkamer met open haard en een eettafel. Afstand: San Casciano dei Bagni 16 minuten rijden

Lago-Tosrigo

Meer informatie over Toscane?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo in Zuid Toscane of één van de andere Italiaanse regio’s? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate