Cività di Bagnoregio – “De stervende stad”

In deze blog nemen we jullie mee naar de stervende stad, ofwel Cività di Barnoregio. De bijnaam van dit bijzondere dorpje is la città che muore, de stad die sterft. Deze bijnaam dankt het stadje aan de steeds verder afbrokkelende gemeentegrond. Het  staat dan ook op de World Monuments Fund Watch List, een lijst van de meest bedreigde monumenten ter wereld. Onze vrienden van Ciao Tutti schreven hierover een mooie blog.

Onderweg kun je je vergapen aan prachtige vergezichten. Vlak voor Cività di Bagnoregio parkeren we de auto en al snel komt het silhouet van de klokkentoren van de San Donato in beeld.

Bij Caffè Belvedere kun je genieten van een heerlijke cappuccino en dan is het tijd voor de wandeling omhoog. Je kunt het stervende stadje, waar nog maar weinig mensen wonen, namelijk alleen te voet bereiken, over een driehonderd meter lange brug. Zorg dat je ‘s zomers een flesje water meeneemt, want het is best een flinke klim.

Om Cività di Bagnioregio voor nog meer verval te behoeden, haal je voor je de brug op wandelt een kaartje. Doordeweeks betaal je € 3,- per persoon, op zaterdag, zondag en op feestdagen betaal je € 5,- per persoon. Voor een audioguide betaal je € 6,-. Het is heerlijk om op eigen houtje op ontdekkingstocht te gaan en rond te dwalen om de mooiste hoekjes van het stadje vast te leggen.

In Cività di Bagnoregio zul je dus geen auto’s treffen, hetgeen de middeleeuwse sfeer nog versterkt. Veel mensen wonen er niet, zeker niet buiten het seizoen. Het is hier vooral genieten van stille straatjes en bijzondere doorkijkjes.

Bezienswaardigheden Cività di Bagnoregio

Je vindt er wel wat restaurantjes, een gelateria en een paar souvenirwinkels. Aanraders zijn Enoteca Da Peppone en Osteria Al Forno di Agnese, met een fijn terras onder de bomen.

Zeker de moeite waard is een bezoek aan het olijfoliemuseum(pje) van Vittoria, die je graag alles vertelt over het vloeibare goud. Bezoek ook de Chiesa di San Donato, met een prachtig houten kruisbeeld van de school van Donatello en fresco’s die zijn gemaakt door de leerlingen van Perugino. Geniet verder vooral van de bijzondere sfeer in dit ‘stervende stadje’, nu het stiekem nog springlevend is!

Vakantiehuizen en appartementen in Zuid Toscane

Privé villa code Lago-Tosrigo (Toscane Zuid, 6755)
Villa (5 slaapkamers) met privé zwembad voor 8 personen

onder andere een terras en een heerlijk zwembad. De locatie is zeer geschikt voor mensen die even tot rust willen komen. Voor de kinderen is er een speeltuintje. Er is een grote woonkamer met open haard en een eettafel. Afstand: San Casciano dei Bagni 16 minuten rijden

Meer informatie over Toscane?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo in Zuid Toscane of één van de andere Italiaanse regio’s? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate