De 9 mooiste Italiaanse plaatsjes aan het water

Italië kent tal van dorpjes die op of direct aan het water zijn gebouwd of die een bijzondere band hebben met water, zowel aan de meren als in het binnenland.

Wij tippen in dit artikel tien dorpjes aan het water, die worden gekenmerkt door hun bijzondere ligging aan het water, met een soms sprookjesachtig decor. Sommige zijn heel bekend, van andere heb je wellicht nog nooit gehoord, maar ze zijn allemaal zo mooi dat je ze één keer in je leven gezien zou moeten hebben! Met dank aan onze vrienden van Ciao Tutti voor hun mooie blog!

Borghetto sul Mincio

Dit is een mooi idyllisch, middeleeuws dorpje ongeveer 12 kilometer van het plaatsje Peschiera del Garda, niet ver van het Gardameer, aan de rivier de Mincio. U kunt hier genieten van het prachtige uitzicht vanaf de imposante ruïnes. Het dorp kent slechts een handvol huizen die gebouwd zijn rondom een aantal watermolens. Sommige van deze molens zijn nog steeds in werking.

Bron: Ciaotutti.nl

Nesso

Nesso is een paradijs voor mensen die op zoek zijn naar rust. Het is een dorp, dat in tegenstelling tot andere dorpen rondom het Comomeer nog niet is ontdekt door het massa toerisme. Het dorp is letterlijk in tweeën gesplist door zijn beroemde kloof. Voornamelijk het lager gelegen deel is de moeite waard, want je vindt hier sfeervolle steegjes en oude huisjes.

Bron: Ciaotutti.nl

Dolceacqua

Dit mooie dorp is genesteld in de heuvels van Val Nervia en is één van de juweeltjes van de Italiaanse Riviera. De bekende schilder Claude Monet verbleef in 1984 vlakbij dit dorp en heeft het vast gelegd in zijn schilderijen. Hedendaags is het dorp nog steeds identiek aan hoe Monet het eind 19e eeuw schilderde.

Loro Ciuffenna

Dit is één van de mooiste dorpen van Toscane, omdat het is gebouwd op een kloof. Door deze kloof loopt rivier de Ciuffenna die uitkomt in de Arno. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Middeleeuwese brug over de Arno. Ook vindt je in het dorp de oudste nog werkende watermolen van Toscane. Tegenwoordig wordt hier hoofdzakelijk kastanjemeel gemaakt, maar bij hoog water wordt de molen nog steeds gebruikt.

Santa Fiora

Dit dorp is gebouwd op een klif die uittorent boven de rivier van Fiora. Deze stad werd al snel het belangrijkste bezig van de Aldobrandeschi familie en behoort tot de mooiste dorpjes van Italië. Nadat de mijnen zijn gesloten is dit een belanrijke toeristische plaats in dit gebied.

Bagno Vignoni

Dit dorp in Toscane mag dan dertig tal inwoners hebben, het is ook een dorp waar mensen al eeuwenlang tot rust komen. Dit komt door de warmtebronnen die er te vinden zijn. Het dorp is nog bijna exact hetzelfde dorp als in de 16e eeuw met een plein dat zich kenmerkt door een enorm waterbassin. Hier komt de natuurlijk warmtebron vanuit de grond terecht. Het is hedendaags niet meer toegestaan om dit bassin te betreden, maar in de omgeving zijn genoeg alternatieven om toch van dit helende water te genieten.

Rasiglia

Dit dorp staat ook wel bekend als het Venetië van Umbrië vanwege het vele water wat door het dorp stroomt. Als je door de smalle straatjes loopt hoor je overal het geluid van stromend water. Het water is bovendien kristalhelder en heerlijk fris. Op de diverse woningen en gebouwen zijn foto’s opgehangen die herinneren aan het de ambachtelijke activiteiten die hier vroeger werden uitgevoerd.

Isola del Liri

Isola del Liri is in feite een eiland dat 70km landinwaarts van de zee ligt. De stad is volledig omring door water. Het was jarenlang het centrum van de Midden-Italiaanse papierindustrie.

Tijdens de tweede wereldoorlog werden de stad en het gebied eromheen zwaar verwoest, maar het dorp heeft zichzelf hersteld. In 2008 werd het onderscheiden met een prijs voor Italiaanse gemeenten die aangeven dat de gemeente het goed doet op het gebied van onderwijs, economie en infrastructuur.

Venafro

Deze stad is gelegen aan de voet van de berg Santa Croce. De Romeinen bouwden hier onder andere een amalfitheater, theater en acquaduct, waarvan de restanten tot vandaag de dag nog terug te zien zijn. Ook staat er een mooie kathedraal en een basiliek uit de 13e eeuw.

Vakantiehuizen en appartementen aan het water

Vakantiehuis code Lago-Magbeach (Noordelijke Meren/Lombardije, 6748)
Appartement (1 slaapkamer) met gedeeld zwembad voor 4 personen bij Lago Maggiore

Dit mooie appartement heeft een prachtig uitzicht op het meer. Er is een overdekt balkon waar u heerlijk samen kunt genieten van dit uitzicht. Ook heeft het balkon een barbecue. Daarnaast heeft deze locatie een heerlijk zwembad waar u een verfrissende duik kunt nemen. Het appartement is mooi licht ingericht en heeft 1 slaapkamer en een slaapbank. Afstand: Ghiffa

Lago-Magbeach

Meer informatie over een huis bij het water?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo bij het water? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate