Zomer festivals in Toscane

Je kunt deze zomer in Nederland diverse festivals bezoeken. Maar weet je dat er in de zomer in Toscane ook tal van festivals worden georganiseerd? Vaak staan traditie en cultuur hier centraal. In deze blog nemen we je mee naar de mooiste festivals die je even mee terugvoeren in de tijd.

Palio di Siena – drie rondjes om het Piazza del Campo

Dit is de paardenrace die sinds 1287 wordt gehouden in het centrum van Siena. De race gaat tussen de verschillende wijken van Siena. Per editie kunnen er 10 wijken deelnemen. Dit evenement stamt af uit de Middeleeuwen. Oorspronkelijk was het een stierengevecht. Dit werd verboden en na racen op ezels en ossen is men in 1650 definitief overgegaan op paarden. Dit evenement vindt jaarlijks 2 keer plaats op 2 juli en 16 augustus.

Bron Ciaotutti

Palio Marinaro dell’Argentario – botenrace bij Porto Santo Stefano

In augustus vindt de jaarlijkse botenrace bij Porto Santo Stefano plaats. Ook hier nemen de 4 wijken van de stad het tegen elkaar op in een roeiwedstrijd.

Balestro del Girifalco – een schot in de roos in Massa Marittima

Dit evenement vindt 2 keer per jaar plaats. Eenmaal op de 4e zondag van mei en op 14 augustus. Dit festival bestaat uit een boogschietwedstrijd die wordt gespeelt volgens de oude regels van oorlogsspelen. Ook hier weer is een strijd tussen de diverse wijken welke strijden om een hand beschilderde banier van een kunstenaar.

In aanloop naar de wedstrijd vindt er een processie plaats met 150 figuren, gekleed in middeleeuwse kledij. De parade gaat door de straten en de deelnemers arriveren te voet bij de kathedraal van San Cerbone, wat het decor is van de wedstrijd.

Bron Ciaotutti

Gioco del Ponte – bruggenspel in Pisa

Dit evenement dateert hoogstwaarschijnlijk uit de 16e eeuw en wordt tegenwoordig gehouden op de laatste zondag van juni. Het bestaat uit een processie langs de rivieroevers en de slag om Ponte di Mezzo. Teams dagen elkaar uit en stellen elkaars fysieke uithoudingsvermogen op de proef. De winnaar is het team dat erin slaagt de controle over de brug te behouden door de kar (en de tegenstanders) naar het andere uiteinde van de rail te duwen.

Ferie delle Messi – middeleeuws straatfestival in San Gimignano

Ferie delle Messi is een middeleeuws feest dat elk jaar in juni wordt gehouden in San Gimignano. Je kunt hier heerlijk slenteren over markten en luisteren naar verhalen, acteurs en musikanten. Op zondagmiddag is er een ridderparade en een toernooi. Ook is er een optocht met meer dan 500 deelnemers.

Luminara di San Ranieri – duizend lichtjes in Pisa

In Pisa steken de inwoners van de stad op de vooravond van het feest van San Ranieri meer dan zeventigduizend lichtjes aan. Deze traditie stamt af uit 1688 toen de urn van Ranieri in de kapel van de kathedraal van Pisa werd bijgezet. De dag hierna zijn er proccesies en een roeiwedstrijd.

Luminara di Santa Croce – bijzondere processie in Lucca

Elk jaar in Lucca wordt Sante Corce in stijl gevierd. Hier kun je meerdere dagen in september genieten onder andere van duizenden lichtjes die worden aangestoken, terwijl er mensen in middeleeuwse kostuums rondlopen.

Vooral de nachtelijke processie volgt een heel specifiek protocol, met name de wonderbaarlijkste route van de Volto Santo. Dit houten kruisbeeld wordt overgebracht van de basiliek naar de Duomo.

Giostra del Saracino – strijd om de gouden lans in Arezzo

In de zomermaanden kun je in Arezzo 2 keer genieten van een heus riddertoernooi. Deze vindt plaats in juni en september. Tijdens dit evenement strijden 4 teams van de stad om de gouden lans, welke is gemaakt van walnotenhout. Deze traditie stamt af van een serieuze militaire training. Hedendaags is een historisch schouwspel met prachtige kostuums, paarden en vlaggen.

Calcio Storico – historisch voetbal in Florence

Voetballiefhebbers kunnen op 24 juni wel een erg bijzondere wedstrijd bijwonen in Florence. Op deze dag wordt de patroonheilige van de stad , Johannes de Doper, geëerd. Er zijn onder andere optochten en vaandelzwaaien maar het hoogtepunt is het Calcio Storico. De 4 wijken van de stad nemen het dan tegen elkaar op in een potje voetbal , dat meer weg heeft van rugby. Deze traditie stamt uit 1530 toen Florence de slag om hun stad hadden verloren. Als blijk van minachting voor de overwinnaars, waren ze aan het voetballen toen de vijand de stad binnen trok.

Giostra dell’Orso – berespannende strijd in Pistoia

In het grote toernooi Giostra dell’Orso (ook wel steekspel van de beer genoemd) strijden de wijken van Pistoia tegen elkaar te paard.

Het steekspel is altijd verbonden geweest met de viering ter ere van St James, de Patroonheilige van de stad.

Aangekondigd door trompetten en tromgeroffel komen de 12 ridders het plein op gevolgd door een processie. Hierna nemen ze plaats onder de poort van het stadhuis. Nadat de regels zijn voorgelegen beginnen de ridders aan het steekspel.

Bravio delle Botti – race met wijnvaten in Montepulciano

Deze jaarlijkse race wordt sinds 1974 jaarlijks gehouden ter vervanging van een gelijkwaardige paardenrace. Teams van 2 hardlopers, strijden om als eerste een wijnvat van 80 kilo door de straten van het historische centrum te laten rollen. De totale afstand is ongeveer 1800 meter en is bijna het hele parcours bergopwaarts. Er komen regelmatig botsingen voor omdat de straten smal zijn en de tonnen lastig te manoeuvreren.

Bron: Ciaotutti

Volterra AD 1398 – bijzondere reis terug in de tijd

Elke tweede en derde zondag van augustus wordt Volterra terug getoverd naar de Middeleeuwen. Er zijn handwerklieden die onder andere potten bakken en ijzer smeden. Er zijn kraampjes met etenswaren uit de middeleeuwen. Op alle pleinen en het stadspark vinden middeleeuwse spelen plaats. Valkeniers laten hun indrukwekkende vogels zijn en ridders vechten onderling duels uit. Er wordt gedanst en gezongen. Het is een groot feest voor jong en oud.

Festa di Rificolona – fonkelende lampionnen in Florence

Op de vooravond van de geboorte van de Madonna houdt Florence een traditioneel festival. Van oorsprong kwamen de boeren ‘s nachts met gekleurde lantaarns die werden vastgehouden door staven, Rificolone. Tegenwoordig richt het evenement zich voornamalijk op kinderen die met hun gekleurde lantaarn door de lucht zwaaien. Sommige zijn zelfgemaakt, sommige zijn gekocht maar ze hebben altijd bijzondere vormen. De kinderen trekken in een vrolijke stoet door de straten en zingen liedjes. De hoofdparade is ongeveer 11 kilometer lang.

Corteggio Storico – eerbetoon aan Maria in Prato

Ter ere van de Sacra Cintolo vindt elk jaar op 8 september dit evenement plaats. De kostuumparade vindt plaats in het centrum waaraan honderden mensen meedoen. De parade eindigt op de Piazza del Duomo, waar de meest plechtige gebeurtenis plaats vindt, de expositie van de “Heilige gordel”

Verder zijn er diverse optredens gedurende de hele dag op diverse punten in het centrum. Denk hierbij aan vaandelzwaaien, schieten met bogen en de middeleeuwse markt.

Bron: Ciaotutti

Ons huis van de week in Toscane

Privé villa code Inter-Tosca (Toscane Zuid, 6779)

Villa (4 slaapkamers) met privé zwembad voor 8 personen

Deze mooie half vrijstaande woning heeft een heerlijk terras met uitzicht op de omgeving. Buiten vindt u een omheinde tuin met daarin een zwembad. Beide voor privé gebruik. De woning is gelegen op 2 verdiepingen. Op de beneden verdieping vindt u 2 slaapkamers. Door middel van een trap buiten de woning bereikt u de eerste verdieping. Afstand: Foiano della Chiana 2,2km

Inter-Tosca

Meer informatie over een vakantie in Toscane?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo in Toscane of 1 van de andere regio’s? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate