Handige tips voor het plannen van je vakantie naar Italië

De vakantie naar Italië is geboekt! De vakantiepret kan beginnen. Maar wat zijn nu handige tips om rekening mee te houden tijdens het plannen? In deze blog bespreken we enkele tips. Laat de voorpret maar beginnen !

Tips voor reizen met de auto

Reis je met de auto naar Italië? Houdt dan rekening met de volgende tips.

 1. In Italië is het verboden om in de zomer met je winterbanden te rijden. Je riskeert hiermee een boete die kan oplopen tot ruim € 1650 euro!
 2. Als je door Oostenrijk of Zwitserland rijdt denk dan aan een vignet. Deze haal je eenvoudig bij een Anwb winkel
 3. In Italië is het verboden om flitswaarschuwingen in je auto of navigatie te hebben. De politie moet mobiele radarcontroles maar ook vaste flitspalen maximaal 4 kilometer van tevoren aangeven, en de mobiele camera moet goed te zien zijn
 4. Net als in Nederland mag je ook in Italië niet je telefoon vast houden tijdens het rijden, of als je stil staat. Boetes hiervan kunnen hoog oplopen.
 5. Parkeren in Italië is net als in Nederland vaak betaald. Betalen kan met muntgeld maar ook steeds vaker met een bankpas. Ook de Nederlandse blauwe schijf mag je vaak gebruiken in Italië. Blauwe vakken betekent meestal dat je moet betalen, maar let altijd op de uitzonderingen. Een handige parkeer app in Italië is bijvoorbeeld Easypark.
 6. Ook Italië heeft milieuzones maar de regels hiervan zijn niet altijd duidelijk. Het beste is om helemaal geen binnensteden in te rijden. Als je toch de lokale regels wilt weten, raadpleeg dan het internet.
 7. Tol betalen moet op veel wegen in Italië Dit kan contant, maar de rijen voor de poortjes waar je met een creditkaart kan betalen zijn vaak korter. Je kunt ook een Telepass bestellen voor vertrek. Dan wordt je auto gescand en kun je gelijk doorrijden.
Bron: derich

Reizen met een elektrische auto

In de toekomst zal er steeds meer worden gereden met een elektrische auto. In Italië komen er daarom steeds meer laadpalen.

Op deze kaart kun je zien waar je onderweg laadpunten kunt vinden.

Vakantie met je viervoeter

Op vakantie met je hond hoe leuk is dat? Hieronder wat praktische tips.

Bron: wirestock

Italië is een hond vriendelijk land waar net als in Nederland en België de voorschriften van de EU gelden. Zo moet je hond een Europees paspoort, een elektronische identificatiechip. Voor Italië geldt aanvullend dat je hond minimaal vijftien weken oud moet zijn. Wanneer je met twee of meer honden reist, moeten ze vervoerd worden in de kofferruimte in een bench of achter een hondenrek.

Toegang tot het strand, verschilt per gemeente. Over het algemeen geldt dat honden tussen 1 mei en 1 september niet welkom zijn op het strand. Maar er zijn ook speciale hondvriendelijke stranden, met name in de regio’s Toscane, Emilia Romana, Ligurië en Toscane. Hierbij een link naar onze blog over hondenstranden.

Over het algemeen is uit eten met je hond geen probleem. Zeker niet buiten op het terras. In het noorden gaat dit over het algemeen iets makkelijker dan in het zuiden. Vraag voor de zekerheid even netjes of je hond mee mag naar binnen, of het terras op mag.

De mooiste stranden van Italië

Italië kent 7600km aan kust. Elk jaar worden de mooiste stranden beloond met een blauwe vlag (Bandiera Blu)

Wij schreven al eerder over de kust van Italië. In onze blog serie een rondje kust kunt u verhalen vinden per regio.

U vindt deze hier: De Italiaanse kust: de Toscaanse kust – De vele smaken van Italian Residence

Op de fiets door Italië

In het verleden hebben wij diverse fietstochten in de diverse Italiaanse regio’s gedeeld. U kunt deze hier vinden.

Meer informatie over een vakantie in Italië?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo in Italië? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

Bronnen tekst Ciao Tutti

Italië met de auto

Elektrische auto naar Italië

Op vakantie met de hond

 • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
 • Comments are closed.

  Navigate