Wandelen langs de Amalfikust

Deze week gaan we wandelen langs de Amalfikust. Ciao Tutti schreef een blog over “Het pad van de Citroenen” en de uitbreiding daarop “Het pad van de Mieren”. Deze eerste is een mooie wandeling van ongeveer een uur. Het pad van de Mieren heeft iets meer uitdaging. Met uiteraard ook weer onze favoriete huizen in deze regio!

Deze interessante wandeling start in het hart van de groene berggemeente Tramonti, net achter de badplaats Maiori. Het geeft je een kijkje in de geschiedenis van dit gebied en het rijke verleden dat nog op veel plekken is terug te zien.

Hardwerkende mieren

Il Sentiero delle Formichelle is een spectaculaire wandelroute die je kennis laat maken met de geschiedenis van dit gebied. Over historische paden wandel je door de groene valleien van Tramonti naar de citroenterrassen van de kust.

Deze route werd in het verleden door de vrouwen uit Tramonti gebruikt voor het transport van lokale producten, met name de citroenen. Deze vrouwen werden formichelle genoemd, omdat ze als hardwerkende mieren de bergpaden in het kustgebied op en neer wandelden – soms wel twintig keer op een dag – terwijl ze zware manden met kilo’s citroenen op hun hoofd droegen.

De naam van deze wandelroute is dan ook een eerbetoon aan deze vrouwen, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Amalfikust.

De wandeling in detail

De route start in Paterno Sant’Elia, een van de dertien dorpen waar Tramonti uit bestaat. Met steile stukken en wat afdalingen ben je voortdurend omringd door de weelderige natuur. Tevens word je getrakteerd op prachtige uitzichten.

Je passeert kerken, oude dorpjes, citroentuinen en bossen. Matteo vertelt onderweg graag over de geschiedenis, deelt leuke anekdotes en geeft informatie over de teelttechnieken.

Uiteindelijk bereik je het punt waar deze nieuwe wandelroute aansluit op Il Sentiero dei Limoni. Door dit pad verder te volgen, kom je uiteindelijk uit in de kustplaats Minori.

Met een lengte van zo’n acht, negen kilometer doe je er ongeveer vier uur over om vanuit Tramonti in Minori te belanden. Een stevige wandeling dus, waar je absoluut de juiste schoenen voor aan moet trekken. Maar waar je een unieke kans krijgt om kennis te maken met een authentiek stukje Amalfikust.

Sal de Riso

De perfecte manier om deze wandeling af te sluiten, is met het gebak van de geliefde banketbakker Sal de Riso. In het hart van Minori vind je zijn prachtige banketbakkerszaak. Hier zijn de vitrines gevuld met de heerlijkste creaties van zijn hand.

Een keuze maken zal nog moeilijk worden aangezien elk gebakje het water je in de mond doet lopen. Na deze wandeling klinkt het frisse citroengebakje Delizia al Limone als een logische keuze. Maar Sal de Riso heeft ook zijn steentje bij willen dragen aan het mierenpad.

Geïnspireerd door deze wandeling creëerde hij een nieuw gebakje met de naam Sentiero delle Formichelle. Hierin combineerde hij de smaken van koffie en citroen. Welverdiend na deze heerlijke wandeling en zonder meer het proberen waard (ook voor niet-wandelaars die Minori bezoeken)!

Bron tekst: Ciao Tutti

Vakantiehuizen en appartementen aan de Amalfikust

Privé villa code Verdi-Rene (Campania/Amalfi, 6727)
Villa (3 slaapkamers) met privé jacuzzi voor 6+2 personen

Deze heerlijke locatie heeft een prachtig uitzicht op zee. Op korte (loop) afstand vindt u diverse plaatsjes met restaurants en winkels. Op het terras van de woning kunt u genieten van een uitzicht op zee. Er is een barbecue en een privé jacuzzi. De slaapkamers zijn gelegen op de beneden verdieping. Vanuit de slaapkamers heeft u toegang tot het terras. Afstand: Torca 450m

Verdi-Rene

Meer informatie over de Amalfikust?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo aan de Amalfikust of één van de andere Italiaanse regio’s? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate