Wie is de Mol – Toscane week 5

Vanwege een enorme klus waar wij mee bezig zijn momenteel ( het plaatsen van vele prachtige nieuwe vakantiehuizen voor seizoen 2021 op onze website), hebben we de Mol even in de steek gelaten maar pikken het vandaag weer op met de MOLLEN in de regio Maremma, een van mijn favoriete regio’s in Italië, daar hier, natuur en natuurparken gecombineerd kunnen worden met een strandvakantie.

Fietsen met gids  Flavio Langs de Costa degli Etruschi

De Toscaanse kust tussen Livorno en Piombino wordt ook wel La Costa degli Etruschi genoemd. Achter de zandstranden en pijnboombossen schuilen namelijk tal van Etruskische overblijfselen, van necropoli (dodensteden) zoals die bij Baratti, tot opgravingen met Etruskische én Romeinse overblijfselen, zoals bij Populonia.

Wie waren die Etrusken nu precies? Dit mysterieuze volk, van wie we maar weinig weten, woonde ver voor Christus in Midden-Italië, in de regio’s die we nu kennen als Toscane, Umbrië en Lazio. In dit gebied kwam dankzij de Etrusken de eerste grote beschaving van Italië tot ontwikkeling, lang voor de bloei van het Romeinse Rijk. Tussen 750 en 500 voor Christus bereikte de Etruskische beschaving haar hoogtepunt. Ze waren meesters in het maken van kunstige sieraden (met een verfijning die we daarna nauwelijks nog tegenkomen), bronzen beeldjes en elegante vazen.

Hun taal is nog steeds niet ontcijferd, waardoor er nog veel geheimzinnigheid ontstaat rondom een aantal culturele elementen van de Etruskische samenleving. Wel weten we bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen op gelijke voet stonden. Anders dan bij de Romeinen, die het na de Etrusken in Midden-Italië voor het zeggen krijgen, waren bij de Etrusken ook vrouwen aanwezig tijdens diners en officiële gelegenheden.

Klaprozen, tomaten en ruige rotskust

Onderweg krijgen we niet veel tijd om na te denken over dit mysterieuze volk. De route is te mooi om niet elk detail met alle zintuigen in ons op te nemen. Dat begint al meteen met velden vol klaprozen. Wat een lust voor het oog, zo’n zee van felrode bloemen in het groen!

Bron: Ciaotutti

Na een paar kilometer over een zandweggetje staan we ineens bijna met onze voeten aan zee. We stappen even af en laten de zeewind langs onze verhitte hoofden waaien. Langs de haven van San Vincenzo vervolgen we onze weg, waarbij we de zee bijna continu in zicht hebben. Bij Bagno Altamarea kunnen we nog even op adem komen voor de klim omhoog begint, naar Populonia. We kunnen onze eindbestemming al zien liggen, maar het is nog een flinke klim naar boven, zelfs op een e-bike

Lunchen in Populonia

Eenmaal boven moeten we echt even op adem komen. Gelukkig waait hier een aangenaam briesje, een van de voordelen van zo’n hooggelegen burchtdorpje. Nóg een voordeel is dat je hier prachtig ver kunt kijken, met de Golf van Baratti ver onder je voeten.

Bron: Ciaotutti

We maken een korte verkenningstocht door Populonia, met een bezoek aan het kerkje Santa Croce en aan het Museo Etrusco di Populonia (Via di Sotto 8). Ook bewonderen we de kleurrijke souvenirs die langs de hoofdstraat, de Via San Giovanni, staan uitgestald, zoals deze vintage Vespa’s.

Op het terras van La Taverna di Populonia strijken we neer voor de lunch. Zo’n fietstocht maakt best hongerig, dus we gaan voor antipasti én een bord pasta. Allereerst komen er plankjes met vleeswaren en verschillende soorten kaas van op tafel, met sappige nectarines, gevolgd door een flinke portie pici alla carrettiera (met tomaat, knoflook, peterselie en rode peper). Dan nog een affogato al caffè (een bolletje vanille-ijs met espresso) toe en we zijn klaar om weer op de fiets te stappen.

Bron: Ciaotutti

Een bezoek aan het Parco Archeologico di Baratti e Populonia

Gelukkig is het maar een kort stukje naar het Parco Archeologico. Ondanks dat de god van de wijn zijn naam gaf aan deze stad, was Populonia niet bekend om de wijnbouw. In de tijd van de Etrusken was Populonia groot in het bewerken en verhandelen van ijzer. Het ijzer werd gewonnen op het eiland Elba, dat je bij helder weer aan de horizon ziet opduiken.

Overigens is de plek van deze Etruskische stad vrij uniek. De Etrusken hadden normaal gesproken de gewoonte om hun steden wat verder landinwaarts te bouwen. Waarschijnlijk profiteerden ze hier niet alleen van de nabijheid van Elba, maar ook van de hoge ligging, waardoor de tempels van de bovenstad al van veraf zichtbaar waren.

Als we langs de restanten van de akropolis, de ‘bovenstad’, dwalen, zien we helaas maar weinig restanten van de Etruskische beschaving. De Romeinen namen de stad over en bouwde op de restanten van de Etruskische stad een eigen nederzetting. De restanten van de Etruskische bouwwerken zijn er nog wel, maar die liggen diep onder de grond. Wat rest, zijn met name ruïnes van Romeinse tempels en badhuizen.

De Etruskische necropolis

Het Parco Archeologico, de Necropolis van San Cerbone. Deze necropolis is een van de Etruskische dodensteden. De Etrusken geloofden namelijk dat je na je dood in het hiernamaals verder zou leven. Daarom bouwden ze naast elke stad ook een necropolis, een stad voor de doden, met ronde grafheuvels waarin de doden werden begraven. Ze werden vergezeld door alle spullen die ze op hun reis naar het hiernamaals konden gebruiken: vazen, urnen, sieraden. In dit gebied vind je zo’n zeventig tombes, waarvan er ongeveer vijfentwintig al zijn opgegraven. Ook hier wacht dus nog een hoop werk voor archeologen, met wellicht heel wat nieuwe verrassingen. Soms worden er namelijk echte schatten gevonden in de grafheuvels. Flavio neemt ons eerst mee naar de Tomba dei Carri, de ‘Tombe van de Strijdwagens’. In deze graftombe werd door archeologen namelijk een heuse strijdwagen aangetroffen (die nu te zien is in het Museo Archeologico in Florence).

Bron: Ciaotutti

Bron: Onze vrienden van Ciao Tutti

Onze aanraders in de regio

Privé villa code Lago-Marada (Toscane kust, 6395)
Villa (4 slaapkamers) zonder zwembad voor 8 personen op 1km van zee

U kunt bij deze schitterende smaakvolle villa genieten van een prachtig uitzicht op zee. De mooie tuin een het terras nodigen uit om hier te genieten van de rust. De villa is verdeeld over 2 verdiepingen en een dependance. De woonkamer, met open haard, geeft direct toegang tot de tuin en het terras. De master bedroom heeft een klein balkon vanwaar u een uitzicht op de zee hebt. Afstand: Strand (keien) 300m- Ansedonia 700m

Lago-Marada

Vakantiehuis code Eco-Murlo (Toscane kust, 5874)
Vakantiehuizen (7) met gedeeld zwembad

Een heerlijke locatie voor gezinnen met kinderen. In deze kleinschalige residence verhuren wij 6 appartementen. De burcht bestaat in totaal uit 17 appartementen welke het zwembad delen. Voor de kleintjes is er een speciaal kinderzwembad. Vanaf het zwembad heeft u een waanzinnig uitzicht over de omgeving. Ook het strand is slechts 20 kilometer verderop.
Afstand: Casino di Terra 3km

Eco-Murlo

Meer informatie over een vakantie naar Italië ?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo in Toscane, of elders in Italië? Vlak bij het strand of midden op het platteland? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate