Wie is de Mol – Toscane week 4

Wie is de Mol speelt zich deze week af in het wonderschone Florence.

Wij nemen jullie samen met Saskia van Ciao Tutti mee naar deze prachtige stad met een schat aan historie. Saskia schreef menig mooie blog over de leukste weetjes, beste tips en things to do.

Florence (of Firenze, zoals de stad in het Italiaans zo mooi heet). We laten je kennismaken met deze prachtige stad aan de oevers van de Arno, die ons hart heeft gestolen. Geniet van een onvergetelijke stedentrip

We bewonderen natuurlijk diverse beroemde bezienswaardigheden, maar maken ook tijd voor de wat kleinere pareltjes die deze renaissancestad te bieden heeft.

De Leeuw

Maar weinig mensen weten dat Florence, net als Venetië, een leeuw als symbool heeft. Bijna iedereen kent de Franse lelie, die overal in de stad opduikt en zo al heel lang geleden het heersende symbool is geworden voor Florence, maar de leeuw als symbool lijkt vergeten. 

Dante

Wie door Florence loopt, kan niet om Dante heen. Veel plekken herinneren aan zijn leven in de stad, zijn ontmoeting met Beatrice en zijn inspiratie voor La Divina Commedia. In dit artikel wandel je door de stad zoals Dante die nog gekend moet hebben….De Dante-wandeling begint in het hart van de stad, bij het Battistero, de doopkapel. Hier werd Dante op 26 maart 1266 gedoopt. Dante droeg deze doopkapel een warm hart toe, zoals hij laat blijken in zijn beroemde werk La Divina Commedia. In de enorme Duomo, hangt het misschien wel bekendste portret van Dante, waarop Domenico di Michelino Dante heeft afgebeeld terwijl hij de stad Florence verlicht met zijn werk. Aan de zijkant van de Duomo, tussen het Piazza delle Pallottole en de Via dello Studio, vind je de Steen van Dante, een plakkaat op de grond met daarop de tekst ‘Sasso di Dante’. Op deze plek zou Dante de vorderingen van de bouw van de Duomo hebben gadegeslagen.

Vervolg je route door de Via dello Studio en wandel naar de Santa Margherita dei Cerchi, die nu vaak simpelweg de Chiesa di Dante, de kerk van Dante, wordt genoemd. Hier ontmoette Dante zijn grote liefde Beatrice, op wie hij zijn leven lang verliefd zou blijven. Iets verderop in de straat staat La Casa di Dante, waarin nu een klein museum is gevestigd dat gewijd is aan Dantes leven en werk. Aan de muur zie je een buste van de grote dichter, waaronder een acteur vaak verzen uit Dantes Divina Commedia zingt. Aan een van de andere muren aan het plein voor Dantes huis hangt een plaquette die laat zien hoe Florence er in Dantes tijd ongeveer uitzag.

Duomo

De koepel van de Duomo van Florence is al van veraf te zien, maar hoe vaak je dit meesterwerk ook aanschouwt, indrukwekkend blijft het. Dit jaar zelfs nog een beetje meer, want in Florence vieren ze dat precies zeshonderd jaar geleden werd gestart met de bouw van de koepel, dé blikvanger van de stad. Wil je de koepel beklimmen, voor een prachtig uitzicht over Florence en de omliggende heuvels? Of om dit meesterwerk zelf eens van dichtbij te bewonderen, van de warmrode bakstenen tot de ingenieuze constructie?Dat kan, maar houd er rekening mee dat je een behoorlijk uithoudingsvermogen nodig hebt… 463 treden brengen je naar de bovenste galerij, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de monumenten van de stad. Je kunt de koepel alleen beklimmen als je in het bezit bent van een combiticket voor de kathedraal, de koepel, de campanile (klokkentoren), de doopkapel en het Museo dell’Opera del Duomo.

Zo’n ticket kun je het beste voorafgaand aan je bezoekreserveren via deze link. Je kunt ook kiezen voor een combiticket met de Galleria degli Uffizi en de Galleria dell’Accademia, zodat je de grootste bezienswaardigheden van Florence kunt bezoeken.

Buchette del vino

Onze favoriete bezienswaardigheid in Florence is niet de koepel van de Duomo (hoe indrukwekkend ook), de Ponte Vecchio of Botticelli’s Venus in de Galleria degli Uffizi. Voor het ontdekken van onze meest geliefde Florentijnse must see moet je juist in de smalle straatjes wezen. Het valt je in eerste instantie misschien niet op, maar wie er eenmaal oog voor heeft, zal dit stukje historie overal ontdekken.

Kijk maar eens goed naar de enorme palazzi. Zie je in de gevel een klein ‘raampje’? Dat is precies wat we bedoelen. Deze kleine ‘raampjes’, die in Florence buchette del vino worden genoemd, zijn door de hele stad te vinden.

De schildpadjes van Piazza Santa Maria Novella

De Santa Maria Novella is een van de grootste kerken van Florence. De bijzonder mooie gevel is een ontwerp van de hand van Leon Battista Alberti. Toch is het niet zijn naam die je in het steen ziet staan. Het is de opdrachtgever Giovanni Rucellai (Iohanes Oricella (de Latijnse versie van de naam Rucellai) die op de gevel vereeuwigd is. Ook vindt je er prachtige obelisken door groothertog Ferdinand I neergezet; eerder stonden op deze plek twee enorme houten lelies, het symbool van Florence. De lelies zijn niet helemaal verloren gegaan: ze sieren nog steeds de bovenzijde van de obelisken. Het leukst zijn echter de bronzen schildpadjes die de obelisken dragen. De bronzen diertjes zijn gemaakt door Giambologna (de kunstenaar die ook de kleine duivel op de hoek van Via Strozzi ontwierp).

Galleria degli Uffizi in Florence

De Galleria degli Uffizi is het bekendste museum van Florence. Zoals de naam nog laat horen, was dit grootse kunstmuseum ooit bedoeld om de kantoren (uffizi in oud-Italiaans) van De’ Medici te kunnen huisvesten.

Vanaf eind zestiende eeuw werd het gebouw ook gebruikt als depot voor de enorme kunstverzameling van De’ Medici. De zalen werden gevuld met ‘schilderijen, beelden, bibliotheken, juwelen, en andere waardevolle dingen, evenals relikwieën van heiligen, reliekhouders, en hun decoratie…’ zoals in een officieel document van Anna Maria Luisa De’ Medici te lezen valt. Toen zij in 1743 overleed, kwam de gehele verzameling van de Uffizi in handen van Florence, op voorwaarde dat de werken de stad nooit voorgoed zouden verlaten. Mede door deze bijzondere erfenis beschikt Florence nog altijd over een duizelingwekkend groot aantal bijzondere kunststukken, die toeristen van over de hele wereld naar de stad weten te lokken. Er zijn in de Galleria degli Uffizi zo veel schitterende kunstwerken te vinden, dat je aan een paar dagen niet genoeg hebt om ze allemaal te zien.

Voor de hele blog over Florence: https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/florence/ .  Nog meer tips voor Florence De Ciao Tutti reisgids laat je in ruim 600 pagina’s kennismaken met deze prachtige stad.

Bron: CiaoTutti

Onze aanraders in de regio

Privé villa code Eco-Mont (Toscane Noord, 5846)
Villa (6 slaapkamers) met zwembad voor 12 personen

In de prachtige groene heuvels nabij het dorpje Palazzuolo sul Senio ligt deze mooie villa. Hier kunt u rustig genieten van het uitzicht en het verwarmde zwembad. Dit is uw rustpunt nadat u heerlijk in de omgeving bent gaan wandelen of fietsen. Afstanden: Palazzuolo Sul Senio 2,5km – Marradi 11km – Florence 60km

Eco-Mont

Privé villa code Eco-Marc (Toscane Noord, 5852)
Villa (3 slaapkamers) met zwembad voor 5 +1 personen

Gezellig tafelen met het gezin en samen barbecuen en pizza’s bakken? Even een snelle duik in het zwembad. Maar dit huis is binnen net zo uitnodigend als buiten. Elke kamer heeft airconditioning. Het meer en de heuvels zijn dichtbij voor buiten activiteiten. Afstanden: Galliano 3,5km – manege 3,5km – Scarperia, winkels 9km

Eco-Marc

Meer informatie over een vakantie naar Italië ?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo in Toscane, of elders in Italië? Vlak bij het strand of midden op het platteland? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate