Wie is de Mol – Toscane week 3

De mollen vervolgen hun mooie tocht door de prachtige Val-D’orcia, een gebied waar de tijd lijkt stil gestaan te hebben. Deze regio toont adembenemende uitzichten, slapende dorpjes en gebouwen met veel historie, hier verveel je je nooit. De Val d’Orcia is nog niet ontdekt door het massa toerisme, wat het des te interessanter maakt voor een heerlijke rustige vakantie.

Een van de plaatsjes die werd aangedaan door de Mollen was het wonderschone Pitigliano.

Pitigilano (met dank aan Ciao Tutti)

De campanile, klokkentoren van Pitigliano, springt vaak als eerste in het oog. Langzaam ontvouwt de schoonheid van het dorp zich en terwijl je steeds dichterbij komt, zie je meer en meer details. Van de silhouetten van kerken en palazzi tot rondvliegende zwaluwen, pratende oude mannetjes en ijsjes etende bambini als je eenmaal midden op het dorpsplein bent aanbeland.

Het lijkt wel alsof Pitigliano uit het tufsteen omhoog rijst. De natuur draagt als het ware de huizen die de mensen op de tufstenen heuvels hebben gebouwd, of beter nog, uit het tufsteen hebben gehakt. De voor deze streek zo kenmerkende tufo gaat immers naadloos over in de bebouwing.

Wijn

Niet verwonderlijk dus, dat de Etrusken hier hun eerste nederzettingen bouwden. In de rotswanden hakten ze grafwanden uit, de zogenaamde colombaria – duiventillen – met kleine hokjes voor de as van de overledenen. Deze grafkelders zijn nog steeds in gebruik, maar nu wordt er vooral wijn bewaard.

De tufsteen creëert optimale omstandigheden voor het bewaren en rijpen van wijn. Het labyrint aan gangen, wijnkelders en ondergrondse opslagplaatsen dat onder de grond is aangelegd, is bijna net zo groot als de stad die

Familie Orsini

Hoe mooi de aanblik op Pitigliano vanuit de verte ook is, we zijn toch ook wel erg nieuwsgierig naar het stadje zelf.Het is voor ons eerder de stad van de Orsini’s, een pauselijke familie uit Rome die Pitigliano in 1293 in de schoot geworpen kreeg. Tot die tijd behoorde het stadje toe aan de familie Aldobrandeschi, maar vanwege een huwelijk met de Orsini’s kwam Pitigliano onder Romeinse invloedssfeer.De Orsini’s zijn ook vandaag de dag nog duidelijk aanwezig in dit verder heerlijk slaperige stadje. Het symbool van deze familie, een beer met een leeuwenkop (orso is beer in het Italiaans), duikt regelmatig op. Natuurlijk bij de toegang naar het Palazzo Orsini, maar ook bij de fontein op het centrale plein, die gevoed werd door het gigantische aquaduct, dat in 1545 door de familie Orsini is aangelegd.  Wandel door de smalle pittoreske straatjes van Pitigliano, met tal van fotogenieke plekjes.

Voor de lunch strijk je neer bij Il tufo allegro (‘De vrolijke tufsteen’) voor een heerlijke pasta naar lokaal recept in een van de tufstenen kelders. Il Tufo Allegro Vicolo della Costituzione, 5, 58017 Pitigliano, Italia

Na Pitigliano wachtte er in Forte Radicofani enkele opdrachten.

Forte Radicofani

Aan de zuidgrens van het prachtige natuurpark van de Val d’Orcia, rijst een van de meest indrukwekkende en schilderachtige middeleeuwse forten van heel Italië op. Eeuwenlang was het imposante fort van Radicofani het symbool van de verdediging en controle over de Via Francigena, op de grens tussen Toscane en Lazio. Het had een aanzienlijk militair belang, omdat het een verplichte tussenstop was voor pelgrims en zowel voor reizigers. Dit machtige fort werd gedurende een lange periode gebouwd, te beginnen vanaf 978, hoewel de oorsprong nog meer teruggaat in de tijd. Zijn dikke bastions waren in staat om de meest gewelddadige aanvallen te weerstaan, zelfs artillerievuur!

Mooiste uitzicht van Toscane

Maak voordat u de toren beklimt een wandeling in het dennenbos rondom het fort. Hier vindt u karakteristieke bogen, gewelven en putten die gedeeltelijk verborgen zijn door vegetatie. De machtige toren, 37 meter hoog en herbouwd in de vorige eeuw, biedt betoverende eindeloze uitzichten over het Val d’Orcia-park en de vulkanische Monte Amiata. Wanneer je de top van het fort bereikt, is alles wat je hieronder ziet ongelooflijk klein!! Ik vond het een van de mooiste uitzichten in Toscane; het reikt tot aan de Apennijnen en de meren van Trasimeno en Bolsena. Elk deel dat je omdraait om te kijken, de uitgestrektheid van het landschap zal je ogen vullen. De ravijnen hieronder zijn gewoonweg spectaculair.

De bekendste persoonlijkheid van Radicofani is messer Ghino di Tacco. De ‘Gentleman Bandit’, die hier aan het einde van de 13e eeuw woonde. Hij wordt door Boccaccio en Dante in hun werken genoemd, vanwege zijn soms tirannieke en wrede daden, maar altijd goede doen. We zouden kunnen zeggen dat Ghino di Tacco de Italiaanse versie van Robin Hood is!

Onze aanraders hier in de regio

Privé villa code Inter-Agnes (Toscane Zuid, 6300)
Villa (3 slaapkamers) met privé zwembad voor 6 personen

Op de grens van Toscane en Umbrië, op slechts 20km afstand van één van de mooiste stadjes van Italië, Orvieto, ligt deze bijzonder mooie en smaakvol ingerichte villa met privézwembad. Hier kun je samen met je gezin of vriendengroep in alle rust genieten van het schitterende panoramisch uitzicht. Of van de beeldschone tuin of een duik nemen in het heerlijk gelegen zwembad. Afstand: Orvieto 20km

Inter-Agnes

Vakantiehuis code Eco-Giul (Toscane Zuid, 6221)
Vrijstaande vakantiewoning voor 5 personen met gedeeld zwembad in het kasteeldorp Vivo D’orcia

Altijd vakantie willen vieren op een historisch landgoed? Dat kan in het pittoreske kasteeldorpje Vivo D’orcia. Eco-Giul is één van de schitterende huizen die het landgoed rijk is. Een vakantie in Val d’Orcia biedt de unieke en zeldzame kans om volledig te worden ondergedompeld in een omgeving waar geschiedenis, natuur en Toscaanse cultuur samenkomen.

Eco-Giul

Meer informatie over een vakantie naar Italië ?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo in Toscane, of elders in Italië? Vlak bij het strand of midden op het platteland? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate