De Italiaanse kust: Versillia van Marina di Carrara tot Livorno

Na Cinque Terre vervolgen wij ons rondje Italiaanse kust verder naar de mondaine badplaatsen Viareggio en Forte de Marmi aan de kust van Versillia. Niet ver van het heerlijke Lucca.

Deel 3: Versillia

Regio info

Het strand van Viareggio is lekker breed, schoon en voorzien van vele faciliteiten. Forte dei Marmi is een luxe badplaats in Toscane met een schitterend breed zandstrand met talloze verzorgde badpaviljoens. Langs de boulevard van Viareggio tot aan Forte dei Marmi loopt een schitterend fietspad waar ik al menig heerlijk tripje gemaakt heb. Fietsen zijn overal te huur in Viareggio. Wie van uitgaan houdt is aan de Toscaanse kust ook aan het juiste adres. Hier vindt u diverse levendige plaatsen, zoals Forte dei Marmi, Viareggio en Cecina Mare met een uitgebreid aanbod aan restaurants, bars en hippe discotheken. Shoppen kun je aan de boulevard van de luxe badplaats Viareggio, maar vergeet ook niet de heerlijke stad Lucca, een van mijn persoonlijke favorieten in Italië.

De Stranden

De stranden aan deze kust zijn heel schoon en breed en met zand. Maar let op: er zijn veel strandpaviljoens waar je verplicht bent een strandstoel te huren. Er zijn ook publieke stranden, maar in het hoogseizoen zijn die best druk.

Link naar de fraaiste stranden in de regio (stranden met aanduiding Bandiera Blu – Blauwe Vlag – zijn de schoonste stranden)

Tip met de kinderen

Voor de kinderen is een bezoek aan het pretpark Cavallino Matto, wat het gekke paard betekent, zeker de moeite waard. Het is het grootste pretpark van Toscane (open van mei tot oktober) met o.a. vier achtbanen.

Persoonlijke aanrader voor een verblijf in regio Versillia

Doe vooral een tripje Lucca, bij voorkeur op een fiets die te huur is aan een van de stadspoorten. De stad Lucca is altijd ommuurd geweest. De huidige vestingmuren rondom de stad werden gebouwd tussen 1504 en 1645, vooral tegen aanvallen destijds vanuit Florence.De muur is iets meer dan vier kilometer lang, aan de basis tot dertig meter breed en tot twaalf meter hoog en verkeert nog steeds in een goede staat. Er is een park op aangelegd en er loopt een fiets- en wandelpad over. Een giro della mura (= een rondje over de muren) is zeer aan te bevelen. De huidige muur heeft zes toegangspoorten.

Andere bezienswaardigheden: Piazza dell’Anfiteatro (op de plaats van het vroegere Romeinse amfitheater). Het theater uit de 2e eeuw is in de loop van de eeuwen volgebouwd (waaronder ook het midden plein) met gebouwtjes, paardenstallen, opslagplaatsen en een gevangenis. In de 19e eeuw maakte architect Lorenzo Nottolini een elipsvorming ontwerp waarbij de fundamenten van het amfitheater zijn gebruikt voor woningen en winkels. Het middengedeelte maakte hij vrij, waardoor er een plein ontstond. Via een viertal bogen komt men op dit plein. De laagste poort is de enige op de plaats van een originele toegangspoort.

Piazza Napoleone, ook wel Piazza Grande, is een centraal plein van Lucca waar ‘s zomers het Lucca Summer Festival wordt gehouden. Ooit stond op deze plaats een groot fort (het Fortezza Augusta). Het fort besloeg een vijfde van het oppervlak van de stad, was gebouwd aan de stadsmuur, bevatte negenentwintig torens en vier poorten binnen de muren. In 1806 werd op de plaats van het fort het huidige ruime plein in Franse stijl gebouwd (vergelijk het bijvoorbeeld met het Place de l’Horloge in Avignon). Aan het plein werd het paleis voor de Groot-Hertog gebouwd (Palazzo Ducale) op de plaats van het oude fort.

Vakantiehuizen, appartementen en agriturismo’s in de regio Versillia

Agriturismo met zwembad versillie te huur via Italian Residence. Strand, dorp en rust bij de hand

Gelegen in de heuvels achter de stranden van Versilla, vindt u deze gezellige agriturismo. De locatie biedt de rust van het binnenland van Toscane op steenworp afstand van de fraaie stranden van de Versilla. Het dicht bijzijnde dorp is slechts 2 kilometer verderop. 

Meer informatie?

Zoekt u een vakantiehuis, villa of agriturismo aan de Italiaanse kust van San Remo tot Genua (Bloemen Riviera)? Kijk op www.italianresidence.nl of stuur een mail met uw wensen naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl

Lees ook:

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Leave A Reply

    Navigate