Ligurië – Noord Italië

Afgelopen week bezocht ik op uitnodiging van “Agenzia Regionale per la promotions Turistica in Liguria” de Italiaanse regio Liguria. Deze regio is gelegen in het noorden van Italië aan de kust. 

La Spezia / Cinque Terra

De eerste dag stond geheel in het teken van La Spezia / Cinque Terra. Cinque Terra is gelegen in het oosten van Liguria en deze vijf prachtige plaatsjes staan niet zonder reden op de Unesco werelderfgoedlijst. Het dorpje Monterosso was het startpunt van onze tour en bestaat welgeteld uit één (erg schuine, I may add) straat maar dat neemt niet weg dat het uitzicht op het dorp prachtig is. Met de trein zijn de overige vier dorpen van Cinque Terra gemakkelijk te bereiken en we vertrokken dan ook op deze wijze richting Vernazza. In 2011 werd Vernazza nog opgeschrikt door een modderstroom die het dorp flink verwoeste. Maar na hard werk door de inwoners is het dorp zeker weer mooi hersteld en is er eigenlijk weinig terug te zien van de verwoestingen door de modderstroom. Met een prachtige decemberzon (het bestaat!) was het zeker niet slecht vertoeven op de rotsen met het uitzicht op dit karakteristieke dorpje. We kregen hier een (naar Italiaanse begrippen) “lichte” lunch aangeboden bestaande uit drie gangen. Hier kan de normale bruine boterham met kaas zeker niet tegen op! De plaatselijke specialiteiten, onder meer mosselen en inktvis, zijn zeker de moeite waard!
Ter afsluiting van onze tour door La Spezia vertrokken we naar Chiavari, een verrassend levendig stadje met een prachtig brede winkelstraat vol met Italiaanse Speciaalzaken. De uitbundige kerstversiering deed ons er aan herinneren dat het toch echt december is en dat de warme zon dan ook wel echt een verrassing is. Ter afronding van deze dag in La Spezia hebben we heerlijk gedineerd in Chiavari en onder meer Gnocchi gegeten.

IMG_3725
Monterosso, Cinque Terra
IMG_3753
Vernazza, Cinque Terra

Bloemenrivièra

De tweede dag zijn we naar de westkust van Liguria gereisd. Deze kant van de regio wordt ook wel de bloemenrivièra genoemd. Vanuit onze standplaats Genoa reden we naar het middeleeuwse dorpje Dolceaqua. Dit dorpje heeft model gestaan voor een aantal schilderijen van Monet. Van buiten oogt het dorp zeer pittoresk maar de verrassing komt als u het stadje binnen loopt. Smalle, donkere steegjes laten een prachtig behouden middeleeuws stadje zien en zeker tijdens deze kersttijd is het prachtig met alle lichtjes.

Voor de lunch reden we richting Sanremo, de meest bekend plaats van deze regio. Sanremo is een echt toeristisch oord, staat vol hotels en is een heus winkelparadijs. Het is direct gelegen aan zee en daarmee de perfecte badplaats. Met uitzicht op de zee en de palmbomen hebben we genoten van een heerlijke lunch met risotto en witte wijn. Ter afsluiting van deze dag bezochten we een olijfoliemaker in Albenga; een tijdloos plaatsje met de uitstraling van het oude Italië. Een diner in het aquarium van Genoa, naast de haaien, markeerde het einde van deze dag vol nieuwe indrukken en een stralende zon.

IMG_3794
Dolceaqua, Bloemenrivièra
IMG_3821
Sanremo, BLoemenrivièra

De laatste dag in Liguria heb ik kennis gemaakt met veel nieuwe locaties en eigenaren. De regio heeft veel te bieden voor een heerlijke vakantie: zee, strand, bergen en pittoreske dorpjes. Vooral in het voor- en najaar zijn de nauwe straatjes van Cinque Terra en de prachtig bloeiende Bloemenrivièra zeker een aanrader!

IMG_3790

IMG_3826

  • [print-me target="div.post-content" title="Print"]
  • Comments are closed.

    Navigate